Gå direkt till sidans innehåll

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET

HUSBYGGNAD


Husbyggnad

På Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktningen husbyggnad lär du dig att bygga nya hus från grunden, renovera och bygga om äldre fastigheter. På Bygg- och anläggningsprogrammet jobbar vi ofta med projekt utanför skolans område exempelvis så har vi varit i Holland, Norge, Åland, Tierps Arena, Dalarna, Stockholmsskärgård och i kommunens olika anläggningar.

Vi har ett mycket bra samarbete med så väl större byggföretag som mindre s.k. lokala byggfirmor. Vi har garanterat praktikplatser (APL) till alla våra elever. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel trä- betongarbetare, murare och eller plattsättning.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Arbetet som byggnadsarbetare är kan vara självständigt men ofta jobbar du i s.k. lag. Det ställer krav på förmåga att se vad som behöver göras och kunskap om hur det ska utföras. På Bygg -och anläggningsprogrammet arbetar lärare och elever nära tillsammans i mindre grupper för att uppnå målen.

Arbetsmarknad

Inom alla tre yrkesutgångarna finns det mycket goda möjligheter till arbete. Branschen är också påverkad av byggkonjunkturen. Järfälla gymnasium håller kontinuerlig kontakt med arbetsmarknaden och eleven får själv en chans att knyta kontakter under APL-perioderna (praktiktid). Praktiken ökar chansen markant att få ett arbete efter utbildningen.

APL och lärling

Du får 34 veckors APL under gymnasietiden. Dessutom har du stora möjligheter att få sommarjobb. Inom grenen för målare har du möjlighet att göra ett gesällprov, ett praktiskt prov på dina kunskaper.

Vidareutbildning

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska (200p) och en kurs i engelska (100p).

En yrkesexamen från ett yrkesprogram ger behörighet till Yrkeshögskolan som har ett- och tvååriga eftergymnasiala utbildningar med praktik. Förutom högskolebehörighet och yrkeshögskola finns flera olika alternativ till vidareutbildning. Exempelvis arbetsledning och eget företagande.