Gå direkt till sidans innehåll

ESTETISKA PROGRAMMET SPETS

ESTETISKA PROGRAMMET SPETS

illustration och grafisk formgivning

Illustration & grafisk formgivning är en riksrekryterande spetsutbildning - den enda i sitt slag i Sverige!

Bilden som uttrycksmedel får en alltmer dominerande roll i samhället, inte minst genom den digitala utvecklingen. Därför behövs spetskompetens såväl i självklara bildyrken som illustratör, designer, spelutvecklare etc., som i en rad andra yrken med informationsbehov.

Hos oss utvecklas du som är kreativ till en driven tecknare som kommunicerar med visuella uttryck. Här får du prova på hantverket bakom det digitala och analoga bildflödet.

Illustrera din egen bok

Som gymnasiearbete får du göra en egen bok. Du arbetar fram en idé, skriver texten och fotograferar eller illustrerar bokens alla bilder. Layouten och illustrationerna gör du i professionella program för att få ett tryckfärdigt original.

Mer om våra spetsprojekt

Inom vår spetsutbildning har vi i ett utvecklat samarbete med Konstfack Länk till annan webbplats. och Mälardalens högskola Länk till annan webbplats.. På Konstfack har våra elever tillsammans med konstfackstudenter både gjort porträttövningar och TV-produktion i Konstfacks TV-studio. Bildesteter har även gjort alla illustrationer till Järfällas nya sorteringsguide, "En liten bok om sopor Länk till annan webbplats.".

Ett gränslöst skolprojekt

Tidigare har esteterna i åk två arbetat med att göra infografiker till Läkare utan gränsers skoltävling, "Ett gränslöst skolprojekt Länk till annan webbplats.". Eleverna har animerat i Adobe Photoshop och Adobe Aremiere efter egna idéer och bildmanus.

Efter gymnasiet

Du kommer att ha fått kunskaper och träning inom olika bildområden, så att du får ett försprång om du beslutar dig för att söka högskolor inom detta område, som t.ex. att utbilda dig inom:

  • Information
  • Konst
  • Film

eller formgivning som ...

  • webb-, föremåls-, möbel-, mode- och grafisk design.
Linda Svanberg

ILLUSTRATION
med såväl digitala som analoga tekniker, för- djupar vi oss inom olika genrer och uttryckssätt. Exempel ser du här! Uppdrag: att illustrera kommunens sophanteringsbok, vilken tryckts i 30.000 ex.!

Linda Svanberg

GRAFISK DESIGN
med hjälp av professionella layout- och bildbehandlingsprogram formger du annonser, tidningar och annat grafiskt material.

Linda Svanberg

ANIMATION OCH FILMPROJEKT
du jobbar med animation och filmprojekt både i åk1 och i åk2.

Linda Svanberg

MÅLA SOM DE STORA MÄSTARNA
- akvarell och olje-, tempera- och akrylmålningar på duk.

Linda Svanberg

FOTOGRAFERA
gå på fotovandring i Stockholms innerstad. Porträttfoto i fotostudion. Bearbeta bilderna i proffessionella program.

Linda Svanberg

INREDNINGSPROJEKT
med utgångspunkt från konsthistoriska och moderna idéer utför du ritningar och modeller för att testa arkitektyrket.

Linda Svanberg

SKULPTUR
till exempel självporträtt i skala 1:1. Du jobbar med spegel och lera på kavalett, svårt men kul!

Linda Svanberg

FÖRDJUPNINGSVECKOR
vi har två veckor i varje årskurs där eleverna får arbeta koncentrerat med olika projekt. Här samarbetar vi med Konstfack.

Linda Svanberg

GÄSTFÖRELÄSARE
Vi får varje år besök av gästföreläsare inom olika professioner, till exempel:

- Maria Fröhlich Länk till annan webbplats. om serier och serieskapande. Maria illustrerar också både barn- och vuxenböcker. Låna gärna på bibliotek!

Linda Svanberg

- Märta Fallenius om scenografi, kostym och dockteater. Märta har arbetat bland annat på Riksteatern, Marionetteatern och Folkoperan.

Estet elev arbetar med foto i dator

Läkemedel till alla

Flyktingar över medelhavet

MÖDRADÖDLIGHET

ESTETERNA.SE

esteterna.se Länk till annan webbplats.kan du se exempel på bild och form uppgifter som eleverna arbetar med just nu. Hemsidan vann 2016 brons i skoltävlingen Webbstjärnan Länk till annan webbplats..

FÖRBEREDELSE INFÖR HÖGSKOLOR OCH UNIVERSITET

Du får även kontakt med yrkesverksamma genom gästföreläsningar och studiebesök på Konstfack, Mälardalens Högskola, Nyckelviksskolan med flera. Du kommer att ha fått kunskaper och träning inom olika bildområden, så att du får ett försprång om du beslutar dig för att söka högskolor inom detta område, som t.ex. att utbilda dig inom information, konst, film, eller för olika typer av formgiv- ning som webb-, föremåls-, möbel-, mode- och grafisk design.

Du blir självklart förberedd även för andra universitet och högskolor. Vår utbildning liknar Samhällsvetenskapsprogrammet, vilket medför att du, ibland med hjälp av dina individuella val, kan söka samma högskoleutbildningar som efter det - se broschyren som du kan ladda ned här bredvid.