Gå direkt till sidans innehåll

VVS- och fastighets­programmet

vVS

vvs

Är du intresserad av ett tekniskt hantverksyrke som är självständigt, roligt och omväxlande? Vill du dessutom ha goda chanser att direkt efter gymnasiet få ett välbetalt jobb? I så fall är VVS- och fastighets­programmet det rätta valet för dig. Du har också möjligheter att efter dina studier på gymnasiet senare kunna söka dig vidare till högre studier för att kunna bli exempelvis VVS-ingenjör, projektledare eller konsult. Vår utbildning är bransch­rekommenderad, det vill säga vi uppfyller kraven för VVS-branschens rekommendationer av förstklassig utbildning.

Du lär du dig:

  • att dra in rörledningar i bostäder, kontor, affärer och industrier
  • att installera vatten-, värme-, kyl-, avlopps-, ång- och gasledningar
  • att felsöka och reparera vatten-, värme- och avloppssystem
  • att få kunskap kring drift, underhåll och energibesparing av fastigheter

DE OLIKA OMRÅDENA

Vatten
Inom vatten får du kunskaper om det som har att göra med badrum, kök, privat och kommunalt vatten till fastigheter.

Värme
Inom värme får du kunskaper om det som har att göra med installation av värmekällor, så som pannor, värmepumpar och solenergianläggningar.

Kyla
Inom kyla får du kunskaper om det som har att göra med olika typer av komfortkyla, exempelvis luftkonditioneringar.

Avlopp
Inom avlopp får du kunskaper om det som har att göra med avloppsledningar i kök, badrum, samt privata och kommunala avloppsanläggningar. Arbetsmarknad

Inriktning VVS

VVS-montör, värmemontör, kylmontör, rörmontör, specialister inom olika delar av VVS-tekniken, försäljare inom VVS-branschen, yrkeslärare etc. Arbetsmöjligheterna är goda främst för att arbetsmarknaden är så bred. Förnyelsebara energikällor som naturgas och biobränslen kan också ge branschen nya arbetsuppgifter

APL och lärling

Du får 15 veckors APL (praktik) under gymnasietiden. Dessutom har du stora möjligheter att få välbetalda sommarjobb om du är tillräckligt ambitiös under APL-tiden. För att få yrkesexamen som VVS-montör krävs ca två år som lärling på ett VVS-företag.

Gymnasiearbete

I slutet av utbildningen ska du göra ett gymnasiearbete inom ditt valda yrkesområde där du får visa att du har de kunskaper som du behöver för att börja jobba med det du utbildat dig till.

Vidareutbildning

En yrkesexamen från ett yrkesprogram ger behörighet till Yrkeshögskolan som har ett- och tvååriga eftergymnasiala utbildningar med praktik.

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska (200p) och en kurs i engelska (100p).